Pufoase, aromate şi uşor de preparat, gogoşile sunt un desert excelent în această perioadă pentru persoanele care ţin post.
CITEȘTE ȘI: Un cunoscut bucătar reinventează o reţetă de 100 de ani: Cel mai bun desert autentic românesc
Cerni făina într-un castron. În mijlocul ei faci o adâncitură şi acolo torni amestecul făcut din drojdia sfărâmată, frecată cu zahăr, cu 3 linguri de făină şi 100 ml apă călduţă. Presari puţină făină peste aluat şi acoperi vasul cu un şervet mai gros. Pui vasul într-un loc cald.
După ce aluatul a mai crescut, adaugi în vas apă călduţă şi amesteci pentru a cuprinde toată făina. Pui sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi romul, apoi frămânţi un aluat potrivit de tare. Laşi aluatul la dospit cel puţin 30 de minute, acoperit, la loc cald, recomandă restaurantedelux.ro.
Din aluat întinzi pe masa de lucru o foaie care să aibă grosimea de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie pui din loc în loc, cu o lingură, grămăjoare de dulceaţă. Între acestea trebuie să fie o distanţă de cel puţin 10 cm.
Jumătatea de foaie cu dulceaţă o acoperi cu cealaltă jumătate de foaie. Presezi cu degetul foaia de deasupra peste cea de jos, printre grămăjoarele de dulceaţă. Cu ajutorul unui pahar de vin decupezi apoi gogoşile, având grijă ca dulceaţa să fie plasată în mijlocul gogoşii, nu la margine.
CITEȘTE ȘI: Îţi lasă gura apă! Reţeta delicioşilor cartofi acordeon
Apeşi marginile aluatului, pe locul tăieturii, ca să se prindă bine şi să nu se desfacă la prăjit.
Laşi gogoşile 15-20 de minute la crescut pe masa de lucru, apoi le prăjeşti în tigaie.
Presari gogoşile cu zahăr pudră.